kyllä, olen feministi.

En ole asiabloggaaja, koska tykkään ihan liikaa kirjoittaa epäselviä lauseita ja jättää mielipiteeni perustelematta. En myöskään haluaisi leimautua muoti-ilmiöstä innostuneeksi teiniksi, koska sellaisia tapauksia on näkynyt esimerkiksi Facebook-kavereissani. Ja ei, en todellakaan pidä tärkeän asian "muoti-ilmiöitymistä" negatiivisena, koska näkyvyys on ainoa keino viedä aatetta eteenpäin. Mutta Emma Watsonin ajatusten pitäminen jotenkin todella uudistuksellisina hieman huvittaa, vaikka siis hieno puhe, ihana Emma ja täyttä asiaa, mutta siinä ei ollut mitään uutta. Kaikista näkemistäni mielipiteistä tämän postauksen ajatukset osuvat parhaiten yksiin omieni kanssa.

Monelle tuntuu vielä nykyäänkin olevan epäselvää, mitä feminismi tarkoittaa, mutta olen kyllästynyt lukemaan jokaisesta feminismiä käsittelevästä postauksesta/artikkelista selittelyä, että ei se ole miesvihaa, rintaliivien polttamista ja rekkalesboutta. No ei olekaan, mutta en voi käsittää, että vielä 2000-luvulla täytyy tehdä selväksi niinkin yksinkertainen asia, ettei varmasti tulisi väärinymmäretyksi.

Ehkä vaikuttavin näkemäni feminismistä pidetty puhe on tämä Chimamanda Ngozi Adichien We Should All Be Feminists, joka sai itkemään ja nauramaan. Sen jälkeen olen kuunnellut Beyoncén Flawlessia kyyneleet silmissä. Ja Beyoncén VMA-medley itketti myös.

Käännekohta feminismilleni tapahtui kesällä 2013. Olen aina pelännyt pimeää, mutta en koskaan ajatellut joutuvani oikeasti pyöräilemään sydän kurkussa kotiin sen jälkeen, kun olen joutunut raiskausyrityksen uhriksi melkein kotitielläni. Ei, mitään ei ehtinyt onneksi tapahtua vaan pääsin pakoon, koska olin pyörällä enkä jalkaisin liikkeellä, mutta en vieläkään pysty pimeällä liikkumaan yksin ilman jatkuvaa taakseni vilkuilua, kotiavaimien nyrkkiin puristamista ja pakokauhua. Ja tekee mieli oksentaa joka kerta kun baarissa kutsutaan "blond bitchiksi" kun ei tee mieli jutella tai tanssilattialla joku liimautuu taakse, koska oletushan on se, että olen siellä tyrkyllä.
Tällä oli suuri vaikutus siihen, että aloin miettiä naiseutta ja mitä se tuo mukanaan. Voin ihan suoraan sanoa, että tuon jälkeen aika pitkään vihasin olla nainen ja olisin tehnyt melkein mitä vain saadakseni tuntea oloni turvalliseksi. Nykyään olen kuitenkin jo varsin tyytyväinen sukupuoleeni, koska tykkään huulipunasta ja mekoista.

Ja tässähän ei ollut nyt mitään järkevää pointtia tai punaista lankaa, koska en yksinkertaisesti osaa kirjoittaa oikeasti fiksua asiapostausta. Mutta haluan puhua aiheesta, koska vaikka kuinka väitettäisiin että länsimaisilla naisilla on kaikki kunnossa, niin ei ole. En suostu kestämään tytöttelyä ja sukupuoleni väheksymistä. Minä olen minä ja tahdon saada olla minä ihan samanarvoisena kuin muutkin.

27 comments:

 1. Anonymous9:23 pm

  ihana, rohkea & vahva sinä <3 surettaa ja kiukuttaa, että noin ihanalle tytölle on yritetty tehdä jotain noin kamalaa.

  ReplyDelete
 2. Anonymous9:46 pm

  Tykkään aina, kun fiksuina pitämäni ihmiset osoittautuvat vielä fiksummiksi. Siis en koskaan ole epäillyt, ettet olisi feministi, mutta näin järkevä ja henkilökohtainen tapa tuoda asia meidänkin tietoon oli koskettava ja hyvä valinta. Suuret propsit noin henkilökohtaisen ja hirveän asian jakamisesta, olet vahva!

  ReplyDelete
  Replies
  1. ♥♥ kiitos! olisi tuntunut oudolta puhua aiheesta yhtään vähemmän henkilökohtaisella tasolla, kun ei se olisi ollut aitoa.

   Delete
 3. Anonymous10:52 pm

  Musta tää oli paljon parempi kun "oikeasti fiksu asiapostaus". Tää sai mut todellakin ajatteleen feminismiä uudessa valossa, ja oot kyllä älyttömän rohkea, kun uskallat jakaa sun kokemuksia avoimesti. Merkittävä aihe, upea teksti ja ajatuksiaherättävä kannanotto. Oot todella lahjakas kirjottaja :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. voi kiitos ihanista sanoista! ♥ vähän (tai aika paljon...) kyllä jännitti ja pelotti julkaista tämä, mutta olen saavuttanut tavoitteeni jos tämä on herättänyt ajatuksia.

   Delete
 4. emman puhe oli supertärkeä ja hieno ja täyttä asiaa ja oon iloinen että se on saanut niin paljon huomiota, mutta joo, oon samaa mieltä ettei sitä voi sanoa kovinkaan "uudistukselliseksi" ja myös että we should all be feminists on se paras feminismipuhe ehkä ikinä
  ja muistan kun itsekin yritin olla muka coolimpi ja uskottelin etten oo one of the girls jotka käyttää mekkoja ja hameita ja tykkää "tyttömäisistä" jutuista. onneksi oon kuitenkin tajunnut ettei näissä jutuissa oo miTÄÄN PAHAA. naisellisuus on kivaa. mekot on ihania. huulipuna myös!!
  ps. meitsiltäkin halaus ja propsit ton asian jakamisesta. en vaan ymmärrä. kamalaa.
  oot ihana

  ReplyDelete
  Replies
  1. totta, emman puhe on hyvä ja tärkeä ja arvostan suuresti sitä kaikkea, mutta tosiaan kommentit sen uudistuksellisuudesta on vähän huvittavia :-D mutta hyvä se silti on, en mä sitä missään tapauksessa yritä kieltää! ja chimamanda on niin supernainen en kestä!!
   ja joo, naisellisuus ja naiseus on ehdottomasti nykyään kivaa!! itsekin oon kaihtanut olemasta tyttömäinen tyttö esim. yläasteella, mutta nykyään viihdyn mekoissa ja huulipunassa niin hyvin, että en vois kuvitellakaan mitään muuta.
   kiitos hirveästi, itse olet ihana! ♥♥

   Delete
 5. Anonymous1:11 am

  sait mut itkemään. oon ylpeä susta, ihana <3

  ReplyDelete
 6. Tosi kamala toi raiskausyritys! :-( ei kenenkään pitäisi joutua kokemaan mitään tuollaista. Ihanaa kuitenkin, että pystyit jakamaan sen tänne avoimesti. Oot tosi rohkea! <3 tää postaus oli muutenkin hyvä. Pisti miettimään asioita.

  Ihanaa muutenkin kuulla susta pitkästä aikaa! Mulla on nimittäin ollut ikävä sun postauksia. :-( sun postauksia kuitenkin jaksaa odottaa, koska ooy yks mun lemppari bloggareista! :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. kiitos kauniista sanoista! ♥ yritän taas bloggailla vähän ahkerammin, se viime kuun tauko oli oikeastaan vähän vahinko jopa!

   Delete
 7. Jes mahtavasti kirjotettu aiheesta kun kuitenkin oman äänen pidit messissä! Kaikkien ei tosiaankaan tartte kirjotella asiatekstejä, niitä samoja aiheita voi käsitellä niin monella muullakin tavalla säkin niin luova ihminen että varmasti löytyy vaikka minkälaista tapaa tuoda asioita tietoisuuteen ja kyseenalaistaa! Oot kyllä inspiroiva, halit kanssa! Kokemusta myös tuosta sun kauhusta löytyy ja ei siitä kai koskaan kokonaan pääse yli mutta oppii elämään asian kanssa jotenkin<3

  ReplyDelete
  Replies
  1. voi ihana sinä, kiitos ja halauksia ja voimia!! ♥♥

   Delete
 8. Anonymous7:01 am

  Tuossa ei ole mitään järkeä. Mitä tekemistä raiskausyrityksellä on feminismin kanssa? Mieskin saattaa tulla raiskatuksi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. mä en yksinkertaisesti jaksa selittää idiooteille ihmisille enää feminismiä, jos ei millään mene perille. olet itse yksi syy siihen miksi feminismiä tarvitaan.

   Delete
 9. Anonymous10:02 am

  kiva koulussa itkee, mutta osuit niin hyvin asian ytimeen ja ilmaisemaan mun omat tunteeni. varsinkin mitä tulee pelkoon liikkua pimeällä yksin, sillä mulla on sama pelko samasta syystä. oot huisin mahtava.

  ReplyDelete
  Replies
  1. voi muru, kiitos ihanista sanoista ja hirveästi halauksia, oot ihana! ♥

   Delete
 10. huulipunat ja mekot rulezzzz !
  ah, toi on niin totta, ei Watsonin puhe mikään kovin uudistuksellinen ollut. mutta se tuo ilmi feminismin perusajatuksen ja siksi sen saama suosio on ollut hyvä juttu !
  you go girl, olet vahva :-*♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. oi kyllä!! :-D
   totta, on superhyvä että watson painotti niin paljon sitä tasa-arvoisuutta ja miesten roolia feminismissä, koska se tuntuu olevan niin monelle vielä epäselvää, mutta nyt tuon kautta varmaan aika monien silmät on saattaneet avautua edes vähän! ja kyllähän watson on superfiksu ja ihana nainen, ei siitä pääse mihinkään!
   pus, kiitos! ♥

   Delete
 11. Anonymous12:50 pm

  Hei. Mä niin haluaisin sanoa sulle paljon fiksua ja kannustavaa ja heitellä yläfemmoja. Ihanaa, että kirjoitit tästä aiheesta. Mutta vaikka kuinka jotain haluaisinkin sanoa, niin oon vaan tosi uupunut kun käyn päässäni läpi kotimatkaasi. En nyt vaan pysty parempaan.

  Pidin tästä postauksesta. Ja pyh: olihan tää kokonaan asiaa, mutta ei tästä aiheesta vaan saa semmosta "in conclusion" tyyppistä tekstiä.

  Uupumuksen lisäksi olen myös nolosti otettu. Vaikuttavin puhe? Vaikka niin se onkin, mutta tulipa ei niin turha fiilis koska lopulta katoit sen silloin kun sen linkkasin (vaikka olitkin jo aiemmin tietoinen koko puheesta), mutta oho.

  Hyvä. Tosi hyvä.
  Myös: tästähän seurasi paljon olemattomampi paskamyrsky kuin mitä ois luullut?
  (terkuin becomingyoutube jne, varmaan muistat)

  ReplyDelete
  Replies
  1. voi ihana sinä, tää oli erittäin hyvä, ei todellakaan tarvi pystyä "parempaan"! oikeastaan sun reaktio on täysin ymmärrettävä, koska jos lukisin jonkun muun blogista nyt jostain vastaavasta tapauksesta, niin olisin varmasti juurikin niin surullinen ja vihainen ja sanaton, etten kauheasti osaisi sanoa mitään.

   ihana kuulla että pidit! toi on kyllä totta, että mitään sellasta "tässä kaikki mielipiteeni feminismiin liittyen" -postausta ois aika mahdoton tehdä, oisin tietysti voinut tehdä aiheesta monta postausta ja käsitellä kaikkia eri osa-alueita aina kerrallaan tms. mutta ei mulla ole ehkä energiaa niin suureen mielipidekirjoitteluun ja asiabloggaamiseen, kun tää yksikin postaus tuotti vaikeuksia :-D

   oon edelleen niin superkiitollinen että linkkasit adichien puheen sillon, oon kattonut sen ehkä kuus kertaa uudelleen ja se tuntuu joka kerta yhtä hienolta, vaikka luulis että se herättäisi niitä tunteita vaan kerran, mut ei, se herättää niitä vieläkin. siis kiitos vielä, oot kaikkea muuta kuin turha!

   hah ja joo, ajattelin että vähintäänkin tuon oman henkilökohtaisuuden liittäminen tähän olisi herättänyt enemmänkin närää kuin yhden anonyymikommentin verran. muuten mulla tuntuu kyllä olevan aika fiksua porukkaa lukijoissa, tai sitten ne asiasta toisin ajattelevat on vaan pitäneet suunsa kiinni, mistäs sen tietää! :-D
   (muistan toki! arvaa vaan itkinkö ehkä viikon katottuani sen "älä pyyhi kyyneleitä paljain käsin" vikan jakson)

   Delete
  2. Anonymous8:40 pm

   saishan tästä aiheesta vaikka minkälaisia postauksia, mutta tämä oli edelleen hyvä :-) ihanaa muuten, että joku muukin harrastaa samojen juttujen uudelleenuudelleen katsomista/lukemista/kokemista, nimittäin tuntuu välillä niin hölmöltä kattoa samoja videoita kymmenettä kertaa uudestaan. mutta etenkin jos kattoo jotain adichien kaltaista niin se on vaan hyvä, jää enemmän fiksuuksia muistiin.
   (huh vika jakso herätti paljon tunteita myös, hyvä ettei saanut hengenahdistusta kun teki niin tiukkaa itkeä tunti putkeen. aivan mieletön sarja. ansaitsee sen, että siitä pidetään!)

   Delete
 12. Mietin monta päivää miten tähän kommentoisin, mutta nyt en osaakkaan sanoa mitään oikeeta. Ehkä "ihanaa jee hyvä jatka tätä oot paras" on paras mitä voin sanoa! Feministisyys on niin mieletömän upea juttu. Sitä tarvitaan tässä maailmassa valitettavasti vielläkin ja mieletöntä et tuot sen esille. KIITOS <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. voi ihana, kiitos itsellesi! :-*

   Delete