books mean more than people to me anyway

P8240004

 Patti Smith: Just Kids 
“Who can know the heart of youth but youth itself?”
★★★★★

Just Kids on varmasti kaunein koskaan kirjoitettu omaelämäkerta. En tätä ennen tuntenut Pattia musiikkinsa lisäksi kuin vain satunnaisena nimenä feminismikeskustelussa ja sitten tätä kirjaa ylistävien arvostelujen kautta. Mutta se ei ollenkaan pilannut lukukokemusta ‒ päinvastoin, oli virkistävää lukea oikeastaan tuntemattomasta ihmisestä ja tajuta rakastavansa tätä joka sanan jälkeen enemmän.
Tämä on tavallaan ennen kaikkea kertomus Pattin ja Rober Mapplethorpen ystävyydestä ja rakkaudesta, mutta myös siitä millaista oli olla rahaton taiteilija 70-luvulla. Olen oikeastaan aika kateellinen, koska salaa haaveilen uskaltavani joskus heittäytyä yhtä tyhjän päälle.


 E. Lockhart: The Disreputable History of Frankie Landau-Banks 
“Secrets are more powerful when people know you've got them.”
★★★★

Taas yksi sisäoppilaitokseen sijoitettu kirja, josta pidin jo pelkästään siksi. Mutta The Disreputable History of Frankie Landau-Banks ei ole pelkästään typerä tarina, jonka voi heittää suoraan YA-genreen. Ensinnäkin E. Lockhart kirjoittaa fiksusti, hauskasti ja kauniisti, ns. aliarvioimatta nuorta lukijaa, mutta mikä parasta, myös ajatus feminismistä on löydettävissä! (Se on aina erityisen positiivista nuorille suunnatuissa kirjoissa.)
Tämä on tarina Frankiesta, joka on kyllästynyt olemaan "bunny rabbit", tarina lukiomaailman sosiaalisista statuksista ja tarina salaseurasta, johon vain pojat saavat osallistua.


 pleasefindthis: I Wrote This for You 
“When sadness was the sea, you were the one that taught me to swim.”
★★★★★

I Wrote This for You on visuaalisesti ja sanallisesti kaunis kirja, ns. runoja/lyhyitä tekstejä ja kauniita kuvia. Tätä kirjaa kuvaa parhaiten takakannen teksti, joten annan sen kertoa kaiken oleellisen:
“I need you to understand something. I wrote this for you. I wrote this for you and only you. Everyone else who reads it, doesn't get it. They may think they get it, but they don't. This is the sign you've been looking for.
You were meant to read these words.”

P8240007

 Pentti Saarikoski: Toisia runoja & Mitä tapahtuu todella? 
“käteen jäi vihreä tahra / pitkä tajuttoman tunneli / utopia / aukio metsän keskellä /
on ilmavirrassa keinuva lamppu / minä en jaksa nousta”
★★★★

Mun on pitänyt tutustua Saarikoskeen jo niin kauan, koska se on niin monen jumala, mutta ennen kaikkea äitini ja rakkaan äidinkielen opettajani rakkauden takia. Oli odotettavissa joko rakastuminen tai kyllästyminen, pelkäsin jälkimmäistä, mutta onneksi turhaan. Saarikosken runot huokuvat toki menneisyyttä huonollakin tavalla, mutta jotenkin silti todella viehättävästi. En ole koskaan ollut varsinaisesti runouden ystävä, koska en ikinä opetellut tulkitsemaan niitä oikein, mutta tästä se saattaa vähitellen lähteä.

P8240005

 Harper Lee: Kuin surmaisi satakielen 
“Et voi todella ymmärtää toista ennen kuin tarkastelet asiaa hänen näkökulmastaan... Astut hänen nahkoihinsa ja kävelet niissä."
★★★★

On kummallista, kuinka Maija Westerlundin suomennos ei häirinnyt mua oikeastaan ollenkaan, vaikka olen lukenut ihmisten haukkuja siitä. Olen nykyään todella nirso käännöskirjallisuudelle aloitettuani alkukielellä lukemisen, mutta tästä jopa pidin, ehkä rehellisen vanhahtavuutensa vuoksi.
Kuin surmaisi satakielen on kerrottu pienen tytön, Scoutin, näkökulmasta, joka on varmasti kirjan pelastus. Juonen yksinkertaisuus ei ehkä kiinnostaisi, jos kertoja olisi esimerkiksi perheen isä, asianajaja Atticus. Kirjan alku kuvaa lasten arkista elämää Maycombin piirikunnassa, mutta isän tartuttua oikeusjuttuun tummaihoisen miehen puolesta alkavat naapurit ja koulukaverit kääntyä lapsia vastaan. Varsin ajankohtainen aihe sinänsä vielä nykyäänkin, koska rasismihan ei ole kadonnut yhtään mihinkään, vaikka onkin muuttanut muotoaan ja lieventynyt.

 Chimamanda Ngozi Adichie: Purppuranpunainen hibiskus 
“Purskahdin nauruun. Se kuulosti omituiselta korvissani, aivan kuin olisin kuunnellut jonkun ventovieraan naurua kasetilta. En ollut varma, olinko tätä ennen kuullut itseni koskaan nauravan."
★★★★

Olen lukenut Adichielta aikaisemmin vain novellikokoelman, mutta kirjahyllyssä on odottamassa jo Americanah, jonka sain ylioppilaslahjaksi. Novellitkin vaikuttivat, mutta nyt olen vielä vaikuttuneempi. Adichiesta on tulossa mulle uusi Jhumpa Lahiri (ja Kamila Shamsiesta myös, mutta en ole vielä saanut kirjaa loppuun, se sitten seuraavassa kirjapostauksessa!).
Purppuranpunainen hibiskus sai mut nieleskelemään kyyneleitä ja kiroamaan kulttuurieroja ja uskontoon liittyvää aivopesua. Nigerialaisen perheen elämää kuvataan 15-vuotiaan Kambilin silmin, joka elää veljensä Jajan kanssa onnetonta elämää rikkauksien keskellä. Perheen isä on ulospäin avokätinen ja melkein jumalallinen hahmo, mutta kotiväki joutuu elämään jatkuvassa väkivallan pelossa, silti kunnioittaen ja rakastaen tyranni-isää. Ilo tulee kuitenkin osaksi Kambilin ja Jajan elämää sukulaisperheessä vierailun myötä, kun isän ote väliaikaisesti hellittää.

 (Postauksen otsikko on Fitzgeraldin viisaita sanoja.) 

24 comments:

 1. Anonymous4:58 pm

  jes, ihanaa! oonkin odottanut kirjavinkkejä sulta, nää postaukset on aina niin parhaita :) kaikki meni heti lukulistalle, paitsi Kuin surmaisi satakielen, koska sen oonkin jo lukenut (ja tykännyt)!

  ReplyDelete
  Replies
  1. jee, ihana kuulla että tykkäät näistä! :-)

   Delete
 2. Anonymous5:12 pm

  Sivuaa aiheesta, mutta oletko kuunnellut Chimamandan "we should all be feminists" puheen? Beyoncen levystä (***flawless) innostuneena selvitin heti, kuka puhuu ja mistä ja olin vaan tosi vaikuttunut kun kuuntelin koko homman youtubesta. Ei varmaan tuu mitään uutta ja yllättävää tietoa, mutta se on vaan tosi karismaattista kuunneltavaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. hei kiitos kun sanoit tästä, en oo nimittäin kuullut sitä, mutta oon jostain lukenut siitä ja todennut että pitää kuunnella ja sitten tietysti unohtanut... kuuntelenpa nyt heti siis!! (feminismi ei ikinä toista itseään, koska siitä täytyy jauhaa kun ei se muuten näköjään mene perille)

   Delete
  2. Anonymous6:12 pm

   mmm hyvin totta tosta toistamisesta, mutta lähinnä meinasin sitä ettet varmaan itse ylläty ja valaistu niin paljon kuin joidenkin ihmisten ois hyvä yllättyä ja valaistua. kommentoi toki jotain pieniä ajatuksia tai että piditkö jos nyt saat sen kuunneltua!

   Delete
  3. voi apua, mulla tuli varmaan viis kertaa kyyneleet silmiin tätä katsoessani, oonkohan jotenkin superemotionaalinen tänään...? :-D siis pidin! mikä ihana, fiksu ja vahva nainen (kuten jo kirjoista olinkin päätellyt, mutta tää vahvisti sen todeksi). ei tosiaan joo niinkään uutta/yllättävää tietoa mulle, koska ajattelen täysin samalla tavalla kuin adichie mutta HITTO kuinka vaikuttava ja vakuuttava puhuja.
   oon yrittänyt vältellä feminismistä puhumista täällä, vaikka joku sanoikin että pitäis tehdä postaus, koska pelkään etten lopeta ikinä jos kerran alotan... :-D mutta täytyy nyt kattoa, alkaa vaikuttaa siltä et jossain vaiheessa on pakko.
   niin siis kiitos vielä kun jaoit tän, on aina ihana tietää että maailmassa on oikeesti ihmisiä, jotka ajattelee samoin!

   Delete
  4. Anonymous8:39 pm

   hahaa hienoa :-) tossa puheessa on täydellinen tasapaino hauskaa ja totuutta ja kyllä mäkin kyynelehdin kovasti! (oikeestaan kyynelehdin jo silloin kun kuulin flawlessin ekaa kertaa. nerokasta, beyonce.)

   feminismistä on hankala puhua kun monilla on se ennakko ymmärrys, että feminismi on sovinismin suora vastakohta (mitä se todellakaan ei ole). eli paskamyrskyn riski on aika todennäköinen, ymmärrän välttelyn. mutta esimerkiksi toi chimamandan puhe on lähestymistavassaan nerokas juuri sen "john greenmäisyytensä" vuoksi (greenin koskettavimmat lauseet on samastuttavia, koska ne on oivaltavan yksinkertaisia "I fell in love like one falls asleep: slowly, and then all at once").

   mutta hyvä kun pidit! oon kans tätä mainostanut muutamille, mutta tässäkin on se yleinen 30-minuutin-becoming-youtube-ei-innosta-este. kiitos siis viitseliäisyydellesi, on niin siistiä saada joku innostumaan hetkeksi asioista, joista sais kaikki innostua :-)

   Delete
  5. oot niin oikeessa!!! etenkin kaikki miespuoliset joiden kanssa oon puhunut asiasta leimaa feministin heti miestenvihaajalesboksi. tai korkeintaan sanoo et "joo on tossa ideaa, mut en mä aattele noin" just kuten adichiekin totes tuossa puheessaan. mutta surullisinta on, että ne ei oo kuitenkaan pelkkiä miehiä jotka ajattelee noin, vaan aika moni tyttö/nainen ei joko ajattele koko asiaa tai sitten kallistuu juurikin leimaamaan koko aatteen liian radikaaliksi jne. pistää niin vihaksi kyllä, kun tietää itse mistä on kysymys...
   ja totta, adichien lähestymistapa on ihanan yksinkertainen ja fiksu. jotenkin noin itsekin yritän aina puhua aiheesta, mutta helposti vastakeskustelijan typerät harhakäsitykset saa mut kiihtymään liikaa.

   ai ootko sä se sama joka jakoi youtube-suosikkeja? tykätään selvästi samanlaisista asioista, jaa ihmeessä useemminkin ihan mitä vaan mihin vaan liittyvää!!

   Delete
  6. Anonymous9:36 pm

   niinpä.

   mun lemppariheitot feministikeskusteluissa on niiltä (tytöiltä), jotka kutsuu itseään "ekvalisteiksi" tms ja huomauttaa, miten feministit ei aja tasa-arvoa, miehilläkin on vaikeeta, enkä minä halua olla itsekeskeinen! ei varmaan tarvii eritellä, missä ja miten paljon kaikki tossa tilanteessa menee pieleen.

   erittelen silti. feminismissä ajetaan nimenomaan sitä tasa-arvoa, ja kukaan "oikea" feministi ei kiellä tai vähättele kummankaan sukupuolen ongelmia. hauskinta noissa heitoissa on varmaan se, että homma kääntyy niin, että miesten ongelmat esim yksinhuoltajuuteen liittyen saa positiivista humiota, mutta sitten rinnastetaan tähän stereotyyppiset rintsikoiden polttamiset (hah rinnastetaan rinnat) niin tuntuu vähän vaikeelta yrittää sanoa siihen väliin, että oon ihan kiva feminsti ja pidän miehistä ja arvostan tasa-arvoa, heh.

   ymmärrän siis hyvin tota chimamandan erittelyä, "a happy african feminist who is not afraid of lipgloss".

   juu sama youtube-suosikki-fani olen. ja jaan ihmeessä mielelläni jos taas tulee jotain sen arvoista mieleen :-)

   Delete
  7. voi amen, tiedän niin mistä puhut. ah ihanaa, ihanaa, IHANAA että joku jakaa samat käsitykset! koin sveitsin matkalla ihanan keskustelun yhden kuorolaistytön kanssa, koska se ajatteli feminismistä täysin samoin kuin minä (ja sinä) ja asia kävi ilmi yhden pojan sovinistisiin heittoihin vastauksistamme ja sitten vaan kadottiin paikalta ja mentiin puhumaan kahdestaan siitä kuinka kivaa on kun joku ymmärtää! :-D

   Delete
 3. Anonymous7:03 pm

  tuo purppuranpunainen hibiskus on kyl loisto teos, itelläni hyllyssä ja luettu monta kertaa :) Iski himo lukea tuo I wrote this for you - takakansi teksti kuullosti sen verran houkuttelevalta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. juu se kyllä on hyvä! ja I Wrote This for You:ta suosittelen kyllä lämpimästi! :-)

   Delete
 4. huh, tää tuli niin tarpeeseen! Oon kesän aikana alottanu lukemattomia kirjoja, jotka lopulta on jääny kesken, koska ne on ollu niin huonoja, mut jotenkin luotan sun makuun näissä :---) harmi vaan että ainakaan tota pleasfindthissiä ei löydy tampereen kirjastoista möh :<

  ReplyDelete
  Replies
  1. hih jee, toivottavasti löytyy jotain oikeasti luettavaa näistä, tiedän niin ton tunteen kun kirjaa ei meinaa saada millään loppuun huonoutensa takia! oon niin masokisti ite, että yleensä luen kaiken loppuun, mutta aika kärsimystä se kyllä välillä on... :-D
   toi I Wrote This for You kannattaa tilata vaikka adlibriksesta tai suomalaisen kirjakaupan nettikaupasta, sitä tuskin kirjastosta tosiaan löytyykään. mutta muut näistä kyllä mitä luultavimmin löytyy ihan kirjastostakin! :-)

   Delete
  2. oo hyvä tietää! ja on tilaamisen arvoinen?;>

   Delete
  3. joo on kyllä! okei oon ehkä sinänsä huono ihminen vastaamaan tähän, kun mulla on muutenkin tapana ostaa lähes kaikki kirjat omaksi, mutta siis tästä tykkäsin kyllä erityisen paljon! :-)

   Delete
 5. Mitääää, onks tosta I wrote this for you -jutusta saatu jo kirjakin aikaseks! Sehän oli kai alunperin sellanen blogikirjotusprojekti, oon joskus lueskellut sitä ihan hurmioissaan. Toi on pakko tilata. ♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. JOO!!! löysin sen blogin vasta aika vähän aikaa sitten kun törmäsin tohon kirjaan goodreadsissa, mutta oon lueskellut sitäkin. tossa on siis ilmeisesti niitä samoja juttuja kuin sielläkin, mutta kai myös jotain uusia, en oo varma. mutta ihana kirja joka tapauksessa!

   Delete
 6. Oi kirjapostaukset!♥

  ReplyDelete
 7. Hei apua, mistä tuon I Wrote This To You:n voisi löytää, osaatko yhtään jeesata? Yhdestäkään kaupungin kirjastosta (Helsinki, Espoo, Vantaa) ei näyttäisi löytyvän :-( Tahtoo lukea! Heti!

  ReplyDelete
  Replies
  1. tilasin omani muistaakseni suomalaisen kirjakaupan nettikaupasta, mutta myös adlibriksesta ja cdon.comista löytyy, jos en nyt ihan väärin muista! :-) kirjastoissa on valitettavan huono valikoima vähänkään uudemmista englanninkielisistä kirjoista, jotka ei oo bestsellereitä, eli kannattaa varmaan suosiolla vaan tilata oma kappale.

   Delete
 8. en ymmärrä miksen ole alkanut lukemaan blogiasi aikaisemmin, koska olen kyllä hämärästi tiennyt sen olemassaolosta, mutten ole jostain syystä saanut tutustuttua paremmin. tykkään hurjasti sekä sisällöstä että ulkoasusta! ja ihania kirjavinkkejä, pitää pistää harkintaan :3

  ReplyDelete
  Replies
  1. hurjasti kiitoksia, superia että tykkäät! :-*

   Delete