voitolla YO:hon

12350765494_334cf7f23b_b

Paniikissa ja valmistautumatta,
se on näköjään ylioppilaskirjoitusteni teema. Eli huomenna tekstitaitoon Särmää avaamatta. Voin pitää valmennuskursseja halukkaille, miten kannattaa tehdä, jos haluaa olla luuseri ja epäonnistuja!

Rakas YTL,
olettehan varmasti panneet huomiseen kokeeseen kaksi argumentaation ja retoristen keinojen erittelemistä vaativaa tehtävää?
Kiitos.
(ei kauheesti runoja ja novelleja ja outoja kuvia jooko!!!!)

Nyt meen näkemään unia, joissa toisto, retorinen kysymys ja kolmiportainen luettelo tanssivat piirileikkiä. Hyvää yötä.

 (otsikon intertekstuaalinen ilmaus ei ole oma keksintöni.) 

31 comments:

 1. Anonymous10:49 pm

  Hei hirveän paljon tsemppiä, toivottavasti menee hyvin! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. kiitokset tsempistä! hmmh en haluu arvioida mitään ennen kuin saan alustavat pisteet opettajalta kun arvioin kuitenkin ihan pieleen… :-D mutta sen sanon heti, että oli epätavallinen koe ja meni varmaan huonommin kuin mun normaalitaso, mutta en tiedä. en oikeesti vaan tiedä :-D jotenkin tosi hämmentynyt ja aivokuollut olo ton jäljiltä...

   Delete
 2. Täällä suunnataan tismalleen samanlaisilla fiiliksillä huomisiin(kin) ylppäreihin ja kaikkein eniten harmittaa se, että ne 6 pistettä ei olis suuren luku-urakan takana.. Mut eiköhän näilläkin lusmuiluilla saada (toivottavasti) ne 4-5p. kasaan niinkun aina oppitunneillakin. Hurjasti tsemppiä sullekin huomiseks, toivotaan että sieltä papereista paljastuis suht kivoja tehtäviä:-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. aika outoja sieltä kyllä paljastui?! :-D mutta kai ne oli ihan kivoja. ainakin osa. tai niin noh, en mä vaan tiedä (oon hokenut tänään n. sata kertaa "en mä tiedä"). ja ei ois kyllä pänttäämisestä noissa tehtävissä ollu hirveesti hyötyä, kun noi vaati lähinnä vain kykyä onkia niistä teksteistä niitä havaintoja, ei sen ihmeempää käsitteellistämistä jne. kuitenkaan. mut niin, en mä kyllä mitään kutosia nyt odottele……..

   Delete
 3. Anonymous11:38 pm

  onnea, onnea, onnea! <3

  ReplyDelete
 4. Anonymous6:48 am

  Onnea! Mut en kyl tajuu et kuka menee yo kirjotuksiin avaamatta kirjaa???

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous9:46 am

   Maria on niin hyvä äikässä ettei liene mitään tarvetta avata kirjaa :-D

   Delete
  2. Anonymous3:55 pm

   mäkin menin, E tuli. ihmiset on erilaisia ;)

   Delete
  3. Anonymous3:55 pm

   no aika ihmeellista silti vaikka oiski superlahjakkuus :D

   Delete
  4. Anonymous9:02 pm

   Kiva anonyymien keskustelu XD

   Delete
  5. Kyllä mäkin menin tänään tekstitaitoon mitään lukematta, ja ihan hyvin se mun mielestä silti meni :D Äidinkieli on muutenkin sellainen aine että jos ei sitä analysointia ja kirjoittamista oo tän kolmen vuoden aikana oppinut, niin ei sitä kyllä sitten parin päivän pänttäämisellä enää korjata.

   Delete
  6. no huhuh :'----D

   anonyymi1: kiitos! :-) ja aika monet kyllä etenkin äikkään, koska sitä kirjaa on availtu kuitenkin siellä tunneilla jonkin verran. ja niin noh, voin sanoa suoraan, että ei ois mennyt varmasti yhtään paremmin, vaikka oisin kuinka päntännyt.

   anonyymi2: no en ois osannut varmasti yhtään paremmin, vaikka oisin kuinka päntännyt kun noi tehtävät ei vaatinu kauheesti sellasta käsitteellistämistä yms. mutta siis niin, äh älkää sanoko että oon hyvä kun mulla on just nyt ihan kamala epävarmuus, miten toi meni……

   anonyymi3: juu ei se siitä pänttäämisestä ole äikässä niinkään kiinni :-)

   anonyymi4: no ei se nyt niin ihmeellistä kyllä ole, ettei äikkään lue. mun kavereista ja tutuista todella moni ei lukenut ollenkaan tai sitten korkeintaan kertasi vähän jotain retorisia keinoja yms. ja en todellakaan ole "superlahjakkuus"….. suorastaan yllätyin, miten vaikea mun olikin yhtäkkiä tuottaa tekstiä tuolla, kun prelin tein kolmessa tunnissa (ja kävin siis siinä välissä ruokalassa syömässä yms. hengailin siellä vaan paikallani…) ja nyt olin melkein kuus tuntia ja jossain vaiheessa pelkäsin jopa ajan loppuvan kesken. mutta se pänttääminen ei kyllä olis asiaa auttanut, kun ei tuossa vaadittu hirveästi mitään nippelitietoa tms.

   anonyymi5: no JUUH :'---D katoin näitä äsken silleen "häh mitä täällä on oikeen tapahtunu?!?!"

   mira: no niinhän se on, että ei siitä pänttäämisestä hirveästi apua äikässä ole, jos ei osaa analysoida ja kirjottaa. tietty voi kerrata jotain retorisia keinoja ja eri tekstilajien ominaispiirteitä yms. jos kokee tarpeelliseks, mutta eipä niistä ois tossa ees hirveesti ollut apua.

   Delete
 5. Pyh pah sulla meni varmasti vähintään yhtä hyvin kun mullakin, kirjan avaaminen on yliarvostettua! :--)

  ReplyDelete
  Replies
  1. no kirjan avaaminen ei kyllä ois auttanut, mutta en tiedä, mulla on ihan hirveen epävarma olo kyllä tuosta!! blaaa haluun jo alustavat pisteet…

   Delete
 6. Mä en tiedä, olikohan noi tehtävänannot taas sellasia, että tuudittautuu johonkin osaamisen tunteeseen ja sitten hyvän vastauksen piirteitä lukiessa tajuaa, että nollille meni? :DD

  Iiiks. Toivottavasti lakki päässä keväällä, muuten en ala.

  ReplyDelete
  Replies
  1. no kyllä se lakki sieltä nyt toivottavasti tulee… :-D noi oli tosi epätavalliset tehtävät mun mielestä viime vuosiin verrattuna, mutta niin, luin noi hyvän vastauksen piirteet, mutta en oikeen oo sen viisaampi niiden jälkeenkään… :-D kyllä mulla noita juttuja oli siellä juu, mutta en jotenkin yhtään muista ees miten esitin ne asiat ja niin.

   Delete
 7. Mun moni tuttu lähti kanssa tekstitaidon kokeeseen hyvin valmistautumatta juurikin eilen :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. no niin sinne monet sen pahemmin valmistautumatta meneekin! :-D

   Delete
 8. Mä en ymmärrä kyllä miten äikkään muka niin päntätä? Kurssien aikana on tullut käsitteet ja tehtävätyypit esiin, mä en ainakaan olisi saanut yhtään parempaa, vaikka olisin ne kirjat avannut. Sarjakuvaan olisi tullut ehkä jotain vinkkejä, tosin en tehnyt sitä tehtävää. Todella oudot tehtävät, varsinkin kun vertaa vähän liiankin helppoon preliin, oikein missään ei edes voinut käyttää mitään käsitteistöä?? Jokatapauksessa taitaa se Laudatur nyt jäädä...

  ReplyDelete
  Replies
  1. no niinpä! olin ajatellut opettelevani jotain aikakausia yms. vielä paremmin ennen tekstitaitoa, mut en sit jaksanutkaan… eikä kyllä harmita nyt, etten päntännyt, koska ei ois kyllä tosiaan ollu mitään apua tossa kokeessa :-D siis NIINPÄ!!! miksi se preli oli sellanen maailman helpoin ja toi oli vaan niin outo? eihän toi nyt sinänsä ees ollut niin vaikea, mutta jotenkin ne kysymysten muotoilut oli niin ärsyttäviä, että menin ainakin aluks ihan paniikkiin… mutta joo siis toivoisin saavani sellaset pisteet kasaan, että L ois vielä mahdollinen jollain 50-60p esseellä… mutta voi jäädä haaveeksi. ja sit itken.

   Delete
  2. Anonymous1:30 pm

   En tajua miksi ihmiset puhuvat ettei voinut käyttää käsitteistöä? Kyllähän sitä käsitteistöä tulee automaattisesti vastaustekstiin kun sitä kirjoittaa ja viittaa aineistoon (esim kolumnin puiminen käyttämättä argumentaation käsitteistöä kuulostaa aika mahdottomalta jos mielii neljään, viiteen tai kuuteen pisteeseen). Ehkä tuon kokeen tyyppiset tehtävät oikeasti erottavat jyvät akanoista kaikista parhaiten? Ne, jotka eivät osaa terminologiaa hihkuvat varmaan onnesta kun "mitään ei tarvinnut osata" ja taitavat osasivat ujuttaa niitä termejä sinne, soveltaa oppejaan oikein kunnolla ;-) Myönnän, ettei käsitteitä pystynyt varmaan käyttämään yhtä paljon kuin viime vuosina (vrt. esim S13 teht. 4), mutta vaikka tehtävänanto ei suoraan ohjaakaan termistön viljelemiseen, ei siitä voi hyvissä vastauksissa välttyä.

   Ja hei, älkää menettäkö toivoa laudaturista, äikän pisterajat ovat niin alhaiset että pieni pohjanoteerauskin riittää ällään ;-) Jos vaikka saa 4,5,5 rivin niin 45 pisteen essee riittää ällään! Ei paha :-D

   Delete
  3. siis totta kai käsitteistöä tulee automaattisesti jonkin verran, mutta samanlaista termistön osaamista ei kyllä vaadittu mun mielestä kuin viime vuosina. ja siis totta kai siinä kolumnissa niitä käsitteitä juuh, mutta en tehnytkään sitä tehtävää kun se oli niin ärsyttävä :'---D mietin sen sarjakuvan ja kolumnin välillä kun aikaa oli enää 45min jäljellä ja sarjakuvasta sai nopeemmin jotain aikaseks niin tein sen, mutta se oli ehkä kamalin vastaus ikinä….. :-D huhuhuhuu olen sitten kai akana kun en tykännyt tuosta kokeesta.

   no en yhtään osaa arvioida, millanen rivi sieltä on tulossa että kyllä mä vähän oon jo toivoni jopa menettänyt mut katsotaaaaaan...

   Delete
 9. Anonymous12:14 pm

  Kuka on sun koulun paras äikänope sun mielestä? Ja miks?:) Ja hei teemaan sopivasti, nii kirjotetaanko esim ruotsin tunti ja äikän ope yhteen vai erikseen? XD oon aina miettiny ja on ollu vähän epäselvää...

  ReplyDelete
  Replies
  1. krook. koska sillä on rautainen ammattitaito ja se kitkee huonommiltakin kirjottajilta virheitä pois. ja koska se on niin paras tyyppikin vielä!

   hahaa no tässäpä vastaus:
   itse kirjotan ruotsin tunti ja äidinkielen opettaja, eli erikseen (=sanaliittoina), mutta koska noi on molemmat genetiivialkuisia ilmauksia niin ne kai vois kirjoittaa myös yhteen. en oo kyllä 100% tosta yhteen kirjottamisen mahdollisuudesta, mut ainakin erikseen kirjotettuina ne on oikein niin suosi vaikka sitä! :-) ja noita erikseen kirjotettuja muotoja näkee useimmiten hesarissa ja ylen sivuilla, eli niitä käytetään ainakin enemmän.

   Delete
 10. Anonymous1:52 pm

  otsikko :DDDDDD <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. hehezzz niinpä!!! :'-----DD

   Delete
 11. Anonymous9:46 pm

  Mihin tehtäviin sä vastasit?:)

  ReplyDelete