tammikuun kirjat

kirjapostaus1

 John Fowles: The Magus 
“To write poetry and to commit suicide, apparently so contradictory, had really been the same,
attempts at escape.”
★★★★★

The Magus (suom. Jumalten naamiot) kertoo nuoresta englantilaisesta miehestä, Nicholas Urfesta, joka lähtee opettajaksi syrjäiselle Kreikan saarelle. Hän kiinnostuu huvilasta, jossa asuu salaperäinen, rikas mies, eikä kukaan saaren asukkaista tunnu tietävän, mitä huvilassa tapahtuu. Siellä vallitsee unenomainen tunnelma todellisuuden ja harhan sekoittuessa, eikä Urfe tiedä enää, mikä on totta ja mikä ei. Hän rakastuu palavasti yhteen huvilan asukkaista, mutta myös Lontoossa alkanut rakkaustarina aiheuttaa ongelmia.

Fowles onnistuu hämmentämään lukijaa jatkuvasti. Aina kun luulee tietävänsä, miten jokin asia on, se ei ole niin. Yritin lukea tämän mahdollisimman hitaasti, koska en halunnut menettää yhtään sanaa, yhtään vihjettä. Mutta olin silti niin hämmentynyt kirjan loputtua, koska tarina tuntui loppuvan aivan kesken.
Suosittelen niille, joita ihmismieli ja psykologia kiinnostavat. Ja jos haluatte pitää itseänne tyhmänä, kun ette osaakaan ennustaa juonikuvioita.


 Riikka Pulkkinen: Totta 
“Kenelläkään tässä maailmassa ei ole varaa pitää rakkautta lapsellisena ja muutosuskoa falskina.”
★★

Totta on kirja perhesuhteista, rakkaudesta ja kuolemasta. Elsa on kuolemaisillaan, ja Martti sekä Eleonoora yrittävät selvitä odottaessaan puolison ja äidin menetystä. Eleonooran tytär Anna alkaa selvittää vaietuksi jääneen Eevan salaisuutta, joka on kiristänyt hänen isovanhempiensa välejä. Kirjan tapahtumat hyppivät nykyajan ja 60-luvun välillä.

Niin, arvasin kyllä, ettei Pulkkinen ole minua varten. Kyllähän hän ihailtavan kauniisti ja rikkaasti käyttää suomen kieltä, mutta koko kirja vaikutti turhan hiotulta, vähän väkisin tehdyltä ehkä. Se kielen taidokkuuskin vähän kompastui tiettyjen kielikuvien toistumiseen, eikä etenkään nuoren Martin repliikit tuntuneet enää uskottavilta, koska hei, etsikää mulle sellainen mies, joka puhuu sillä tavalla. Novellissa tuollaiset kielelliset keinot olisivat sytyttäneet, mutta kun niihin hukkui kolmeksisadaksi sivuksi, niihin puutui.
Mutta tiedän, että monet tykkäävät tästä, eli voisin kyllä suositellakin tätä. En vain tiedä kenelle.


 Ester Roxberg: Antiloper 
Tänk att det är slut nu. Lidandet som vi har utstått i tolv år. Äntligen. Som vi har längtat, Astrid.
★★★

Antiloper kertoo Astridista ja Ellenistä, jotka ovat parhaita ystäviä. He ovat viimeistä vuotta lukiossa ja suunnittelevat lähtevänsä sen loputtua yhdessä Barcelonaan. Ellen alkaa kuitenkin etääntyä, eikä Astrid välillä tunnista ystäväänsä muuttuneesta tytöstä.

Luin tämän ruotsin YO-kirjoituksiin harjoitellakseni ja melkein yllätyin, että tykkäsin tästä näinkin paljon, kun onhan tämä aika nuorten kirja. Mutta juoni oli ihan hyvä (ja varsin samastuttava jopa, vaikka henkilöt eivät ehkä vaikuttaneet ihan 18 ‒ 19-vuotiailta) ja tykkäsin kyllä kirjoitustyylistäkin, vaikken sitä hirveästi pystykään analysoimaan, kun en minä nyt niin hyvin ruotsia osaa.
Suosittelen ainakin niille, joilla on ruotsin YO-kirjoitukset edessä. Ei ole yhtään liian vaikeaa tekstiä nimittäin!

kirjapostaus2

 Mika Waltari: Suuri illusioni 
Me liu'uimme eteenpäin niinkuin mainingit liukuvat kaukaisten rantojen kuumaan hiekkaan.
★★★★★

Suuri illusioni kertoo nuoruudesta, elämänhurmasta ja -tuskasta sekä rakkaudesta. Ennen kaikkea rakkaudesta, ja sen illusionin särkymisestä. Päähenkilö rakastuu kauniiseen Caritakseen (=rakkaus), mutta myös Hellas on rakastunut samaan naiseen. Helsingin ja Pariisin katuja, punaisena hohtavia valoreklaameja ja itsetutkiskelua.

Kiinnostuin kirjoitettuani äidinkielen tekstitaidon tämän aloituksesta ja kun löysin tämän äidin kirjahyllystä, päätin lukea. Ja onneksi luin! Niin kaunista kieltä ja aiheetkin tuntuivat yllättävän nykyaikaisilta ja raikkailta, vaikka tämähän on kirjoitettu 20-luvulla. Ja Waltari kirjoitti tämän 20-vuotiaana, mikä ehkä onkin tässä kirjassa kaikkein ihmeellisintä. En vain voinut olla rakastamatta jokaista virkettä, lausetta ja sanaa.
Suosittelen kaikille Fitzgerald-faneille!

 Richard Siken: Crush 
“Tell me how all this, and love too, will ruin us. / These, our bodies, possessed by light. /
Tell me we'll never get used to it.”
★★★★★

Crush kertoo paniikista, rakkaudesta ja kuolemasta.

En halua sanoa tästä mitään, kun en osaa vieläkään, vaikka luinkin tämän jo monta päivää sitten. Olen lukenut ihan luvattoman vähän runoja, mutta pitäisi näköjään lukea enemmän, jos vaikutus on tällainen. En muista, milloin jokin teos olisi tehnyt näin suuren vaikutuksen.
Suosittelen kaikille, kun pakkohan kaikkien on tykätä tästä. (No ei ole oikeasti, tulkaa kertomaan, jos ette tykänneet!)


 Sarah Winman:  When God Was a Rabbit 
“‒ ‒ maybe the need to be remembered is stronger than the need to remember.” 
★★★★★

When God Was a Rabbit (suom. Kani nimeltä jumala) on siskon (Elly) ja veljen (Joe) rakkaustarina. Kirjan ensimmäinen osa kertoo heidän lapsuudestaan, jossa Ellyn elämää varjostaa yksinäisyys ja ulkopuolisuus, seksuaalinen hyväksikäyttö ja äidin masentuminen. Hänellä on vain yksi ystävä, omalaatuinen Jenny Penny, mutta hän turvautuukin veljeensä, ja sisarusten välille rakentuu luja side. Kirjan toisessa osassa seurataan sitten heidän elämäänsä aikuisina.

Tuossa on vain osa kirjan juonikuvioista ja teemoista, kun niitä on niin paljon, enkä halunnut paljastaa kaikkea. Mutta niin, tykkäsin tästä ihan hirveästi. Vaikka kirjassa onkin hirveästi vaikeita aiheita, tunnelma on kuitenkin lämmin ja lukeminen ei tunnu raskaalta tai masentavalta.
Suosittelen tätäkin kaikille, kun tämäkin on tällainen "kaikkien on pakko tykätä samoista jutuista kuin minä" -kirja...

28 comments:

 1. Anonymous1:03 am

  jes parasta !!! tee useemmin kirjapostauksia, mä aion ainaki lukea noi kaikki, joille annoit viis tähteä :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. jee kiva kun tykkäsit!! ja teen kyllä, ei tää ollutkaan niin vaikeaa kun luulin! :-D

   Delete
 2. Suuri illusioni on kyllä ihan mahtava opus!

  ReplyDelete
 3. Ootpas lukenut paljon! Ite päätin etten saa lukea yhtään mitään (muuta kun koulukirjoja) ennen kun ylppärit on ohi koska muuten jäis niihin lukeminen varmaan aika pahasti :-D mutta nää kirjapostaukset on kyllä kivoja, luen varmasti ainakin pari näistä vielä! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. voih, oisinpa minäkin noin fiksu!! :-D kyllähän jotain tollasta suunnittelinkin tuossa loppuvuodesta, mutta en vaan pystynyt tarttumaan niihin koulukirjoihin romaanien sijaan… heheh :-D mutta jee, kiva kun tykkäsit! :-)

   Delete
 4. mulla on kanssa vähän mixed feelings tosta riikka pulkkisen tottasta (miten ton taivuttaa äh?!). tykkäsin siitä kyllä kovastikin, mutta jokin myös tökki. pistin sen pariisin (ja oman viha-rakkaussuhteeni sitä kaupunkia kohtaan) piikkiin. joskus tuntuu, että tykkään riikka pulkkisesta tyyppinä enemmän kuin sen kirjoista. vaikka muistan kyllä tykänneeni rajastakin. mutta totta on mulle ikuisesti tärkeä ja nimeän sen aina yhdeksi lempikirjoistani, koska löysin aiheen tatuointiini siitä :--)

  ReplyDelete
  Replies
  1. juu siis kyllä siinä on paljon hyvääkin, en minä sitä! mulla oli niin hirveän ennakkoluuloinen suhtautuminenkin, että se varmasti vaikutti asiaan ja oisin ehkä tykännyt enemmän, jos en olis kuunnellut äidin tuskasteluja sen lukiessa tuota, että eieiei. mutta siis niin, ei tässä kommentissa ole mitään pointtia :-D (ja jos rehellisiä ollaan niin oisin ehkä halunnut tykätä siitä, mutta en vaan pystynyt. heh.)

   Delete
 5. Tee enemmän tälläisiä kirja-arvostelun tyyppisiä postauksia, koska minä tykkään tietää mitä tykkäsit niistä kirjoista joita luit. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. juu teen kyllä!! olin jotenkin aatellut etten osaisi tehdä tällaisia, mutta ei tää ollutkaan niin kamalaa :-)

   Delete
 6. richard siken!!!!!!!!!!!!!!!

  ei mulla muuta ♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. JOO!!!!! huhhuh oon niin sanaton oikeesti ääpåwesöopsfdsio. ♡

   (juuh. että ei mullakaan muuta :'---D)

   Delete
 7. Anonymous10:31 am

  Jee tällasia postauksia oon sulta odottanutkin! Superjees, peukkuja. Suuri Illusioni odottaa kirjahyllyssä, pitääkin aloittaa sen lukeminen seuraavaksi :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. jee niin kivaa kun tykkäätte!! :-) näitä tulee siis jatkossakin! ja joo aloitaaloitaaloita!! se on ihana.

   Delete
 8. When god was a rabbit oli kyllä ihana lukukokemus :) Sikenin runot kiinnostais, mutta tsiisus, en oo lukenu runoja sitten viisvuotiaan minäni, joka opetteli lukemaan äidin runokirjasista :-----D pitäis ehkä skarpata tän asian kanssa..

  ReplyDelete
  Replies
  1. oi kyllä, tykkäsin ihan hirveästi when god was a rabbitista! :-) ja hei skarppausta vaadittais täälläkin runojen lukemisessa… oon lukenut niitä lähinnä äikän kursseilla nääs…… mutta sikenistä on hyvä aloittaa, koska OIH!!

   Delete
 9. äöfäfkdfjdsfj jes ihanaa kirjapostaus sinulta ♥ melkein kaikki mun lukulistalla jo ovatkin, kun sun arvioita noista kirjoista goodreadsista vähän vakoilin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. hihii jee!! en oikein jaksa ikinä goodreadsissa kirjotella mitään kunnollisia arvioita kun teen ne aina heti kirjan lopetettuani ja silloin oon yleensä aika sanaton… :-D että täältä näkee vähän tarkemmin ehkä sit!

   Delete
 10. WGWaR ja Magus odottaa kirjapinossaan, pian pääsen kertoon si omaaki mielipidettä! Ny on vaan The Secret History kesken ja aaa, tykkään siitäkin ihan liikaa. Liikaa luettavaa ja liian vähän aikaa :-D

  ReplyDelete
  Replies
  1. jeejeejee niin paljon hyviä kirjoja!!! :'---) ja samastun tohon viimeseen lauseeseen niin paljon! nytkin ois hyllyssä vaikka kuinka monta kirjaa odottamassa :-D

   Delete
 11. tällaisten ihanien postausten jälkeen tekee aina mieli hautautua peiton alle ahmimaan ihania kirjoja !! kiitos! :---)

  ReplyDelete
  Replies
  1. hihii kiitos itsellesi, ihanaa kun tykkäät!! :-*

   Delete
 12. totta on kyllä hyvä kirja! lisää näitä!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. niin noh, kaikki tykkää eri asioista ja minä nyt en siitä tykännyt. mutta juuh, lisää tulee kyllä!

   Delete
 13. Anonymous11:28 am

  kauan sulla keskimäärin menee aina yhden kirjan lukemiseen? :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. no eihän tällaseen pysty vastaamaan!! :-D se riippuu niin miljoonasta asiasta (esim. kirjan pituus, kieli, paljonko on aikaa lukea, onko hyvä kirja jnejnejne). mutta siis suomenkielisen n. 300 sivuisen kirjan luen päivässä, englanninkieliseen vastaavaan menee 1-2 riippuen kielen vaikeudesta. ja siis tällöin on kyseessä sellainen päivä, että on aikaa lukea.
   mut ihan mahdotonhan tähän on mitään fiksua vastausta antaa!

   Delete
 14. aa vitsit, pitäis lukea suuri illusioni uudelleen joskus ajan kanssa. otin sen nimittäin luettavakseni äikänkurssilla ja inhosin sitä, itseäni ja kirjallisuustehtävää joka sen pohjalta piti tehdä. koska tuli kiire. sehän on ihan älyttömän hieno, muttei kyllä sovi kiireessä analysoitavaksi....heh.

  kiva postaus oli tämä !!

  ReplyDelete
  Replies
  1. eikä, ymmärrän kyllä, koska jonkin kirjan lukeminen kiireessä JA koulua vielä koulua varten ei vaan oo hyvä yhdistelmä :-D mutta lue ihmeessä uudestaan, koska se kyllä ansaitsee tarkemman analysoinnin :-)

   hih, kiva kun tykkäsit!! :'--)

   Delete